Technohoros.org

Όροι Χρήσης | Ομάδα τεχνοπαίγνιον | 21.4.2017

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και η ομάδα Τεχνοπαίγινιον, παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2017 την έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και βίντεο με τίτλο «Όροι χρήσης». Καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικές αφετηρίες και προορισμούς, συμπορεύονται σε ένα εικαστικό ταξίδι με στάσεις σε όλο το φάσμα των καλών τεχνών. Με κριτική ματιά απέναντι στον κόσμο που μας περιβάλλει, σχολιάζουν, υπαινικτικά μέσα από τα έργα τους, την αλλοίωση της δημόσιας σφαίρας και την εξασθένιση του ιδιωτικού βίου, ενώ αναζητούν ένα νέο «εγχειρίδιο» που θα τους προσφέρει τους «όρους χρήσης» της  σύγχρονης ζωής. Σκοπός των καλλιτεχνών, είναι να ανακαλύψουν τη χρυσή τομή που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωσή τους στις νέες συνθήκες, χωρίς να τους στερήσει την αυθεντικότητα και τη γνησιότητα του ανθρώπινου είδους αλλά και τη μοναδικότητα της αίσθησης του παρόντος του σύγχρονου υποκειμένου.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας: «Σύμφωνα με τον Στήβεν Χόκινγκ,  τον λάτρη της τεχνολογίας,  η ανθρωπότητα έχει μπει στην  πιο επικίνδυνη φάση της ανθρώπινης ιστορίας της. Η σημερινή πραγματικότητα φαίνεται πως έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τον μεγάλο αδελφό του Τζώρτζ  Όργουελ. Πλέον δεν ελέγχουμε τις τύχες μας.  Απρόσωπες μηχανές, αφού παρεισφρήσουν στα προσωπικά μας δεδομένα,  μας κατευθύνουν,  κι εμείς απλώς καλούμαστε  να υπογράψουμε τους όρους χρήσης του μέλλοντός μας. Απόδειξη, το πλαστικό χρήμα και οι κάθε είδους συναλλαγές  με αυτόματα ηλεκτρονικά συστήματα. Όλα αυτά για το «καλό» μας. Πόσοι ωστόσο δεν έχασαν τα σπίτια τους από τα ψιλά γράμματα  των δάνειο-συμβολαίων, που οι  Τράπεζες καλούν τους πελάτες τους να υπογράψουν;», ενώ προσθέτουν ότι «Όροι χρήσης, είναι ο τίτλος της έκθεσης της ομάδας Τεχνοπαίγνιον μετά από πολλές συναντήσεις, συζητήσεις και αντεγκλήσεις. Θα μας πείτε, τα λόγια της εισαγωγής είναι ικανά, είναι αρκετά να στήσουν μια έκθεση με ένα τέτοιο βαρύγδουπο θέμα; Μπορούν να γίνουν εικόνες με πλαστικές λύσεις ικανές να επικοινωνήσουν με το κοινό;

Η απάντησή μας είναι  καταφατική, αφού μέλη της κοινωνίας είμαστε,  μιας κοινωνίας με προβλήματα ίδια με τα δικά μας, αφού οι εικαστικές μας  δουλειές, χρόνια τώρα, (είτε είναι έργα σε μουσαμά, είτε είναι γλυπτά, είτε σχέδια ή κατασκευές)  είναι τέτοιες, που κάθε άλλο παρά αμέτοχες με τα κοινωνικά προβλήματα μένουν. Δεν χαϊδεύουν αυτιά, αλλά προσπαθούν με λιτά μέσα να μείνουν στο ουσιώδες, να προσεγγίσουν την αλήθεια. Ο καθείς με τα όπλα του».

 

Η ομάδα «ΤΕΧΝΟΠΑΙΓΝΙΟΝ art group» δημιουργήθηκε το 2015. Αποτελείται από τους ζωφράφους Μαργαρίτα Βασιλάκου, Βασίλη Γέρο, Νίκο Κασκούρα, Ισμήνη Μπονάτσου, Γιάννη Στεφανάκι και Δημήτρη Φόρτσα καθώς και τον ποιητή Κώστα Λιννό.

Με το κείμενο που ακολουθεί δίνει το στίγμα της, προσπαθώντας να αυτοπροσδιοριστεί.

«Εάν η ποίηση είναι λαλούσα εικόνα, και η ζω-γραφική λόγος κρυμμένος, τότε τα «Τεχνοπαίγνια» του Σάμιου του Ροδίου και τα «καλλιγραφήματα του Απολλιναίρ είναι προάγγελος συνύπαρξης των τεχνών. Είναι κάτι που ευτύχισε στα κινήματα και στις ομάδες των αρχών του 20ου αιώνα. Εμείς, μια ομάδα φίλων με διαφορετικές καταβολές ιδιοσυγκρασίας σκέψης αλλά και εικαστικού προσανατολισμού, ποιητικού λόγου, καθώς και γενικότερα αντιμετώπισης της τέχνης, έχουμε έναν κοινό παρονομαστή. Ψάχνουμε μέσα από την ομαδικότητα αξίες που τείνουν να χαθούν, όπως συμπόρευση, συντροφικότητα και αλληλεγγύη. 

Κάτω από τον τίτλο Τεχνοπαίγνιον, (αρχικός τίτλος του βραχύβιου περιοδικού με υπότιτλο «Η διαρκής ποίηση στην τέχνη») βάζουμε ένα στοίχημα: μέσα από τις όποιες αντιθέσεις μας να συνυπάρξουμε σαν ομάδα με εκθέσεις και άλλα δρώμενα, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στα καλλιτεχνικά συμβάντα του καιρού μας».

Διάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου έως 13 Μαΐου 2017

  2 3 4 5 33 a05 αποδοχή fortsas- PAGIDA -OREIXALKOS Βασίλης Γέρος Γιάννης Στεφανάκις (2) εν δήμω Ισμήνη Μπονάτσου Κασκούρας τα πάντα Θωρεί ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ_ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ