Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, ξεκίνησε την εικαστική χρονιά 2016-2017 με μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο “di–segni”. Η δημιουργός Marisa Zattini, ιδιαίτερα γνωστή στην Ιταλία, εκτός από πολύ σημαντική καλλιτέχνις, διατηρεί επίσης τον πολυχώρο “IL VICOLO” στην πόλη Cesena ο οποίος δραστηριοποιείται ως γκαλερί έργων τέχνης, εκδοτικός οίκος και γραφείο αρχιτεκτονικής και design.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, και «έτρεξε» παράλληλα και στους δύο χώρους, σε μία προσπάθεια να έρθει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του φιλότεχνου – και μη – κοινού σε επαφή με μία δουλειά που γεννά έντονα συναισθήματα και κεντρίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή του θεατή, καλώντας τον να ασχοληθεί με κάθε ένα έργο ξεχωριστά.
Οι δύο χώροι λειτούργησαν ως εκθεσιακοί, με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών να φιλοξενεί την παλιότερη σειρά έργων της καλλιτέχνιδος, ενώ η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έργα που δημιουργήθηκαν με βάση ελληνικά χειρόγραφα από συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφους αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό.
Η Marisa Zattini έχοντας ως βασικό άξονα και κεντρικό στοιχείο της εικαστικής της δουλειάς τη γραφή, επεξεργάζεται χειρόγραφα κείμενα τα οποία μετατρέπει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο σε μοναδικά έργα τέχνης. Καλώντας ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους στο χαρτί, το οποίο και χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη, δημιουργεί ζωγραφικά έργα εμπνεόμενα από το εκάστοτε κείμενο και το γραφικό χαρακτήρα του ανθρώπου που το έγραψε. Η διαδικασία απαιτεί μία οπτικοποίηση του συναισθήματος που προκαλείται στην καλλιτέχνιδα από την επαφή της με τα κείμενα, και μία αποκρυπτογράφηση του οπτικού ερεθίσματος από τον θεατή, μέσα από την επαφή του με το τελικό έργο.
Η έκθεση ααπέδειξε με τον πιο άμεσο και προφανή τρόπο την παρουσία της Τέχνης σε κάθε στιγμή και τομέα της ζωής μας. Μας κατέστησε φανερό το πώς ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός έργου και πόσο προσιτή μπορεί να γίνει η Τέχνη στο ευρύ κοινό. Η καλλιτέχνις δεν αρκείται απλώς σε κείμενα, αλλά θέλει αποκλειστικά χειρόγραφα ώστε να λαμβάνει από αυτά την ενέργεια και τη ζεστασιά που αποπνέει το αποτέλεσμα της προσωπικής επαφής του γράφοντα με το γραπτό.
Συμμετείχαν με χειρόγραφά τους, πεζά και ποιήματα οι: Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Γιώργος Βέης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Παύλος Κάγιος, Κατερίνα Κατράκη, Ρίτσα Μασούρα, Γιώργος Μπούτλας, Ζωή Περβολαράκη, Ιωάννα Φραγκιά και Μπάμπης Χριστακόπουλος.
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:
Το Φεβρουάριο του 1981 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Tοπικής Επιτροπής και Σύμβουλος του Συλλόγου των επαρχιών Φορλί- Τσεζένα και Ρίμινι επί δύο θητείες (1981-1991).
Ως καλλιτέχνις – ζωγράφος, κεραμίστρια, ποιήτρια – έχει πραγματοποιήσει από το 1976 ατομικές εκθέσεις, σε δημόσιους χώρους, στην Ιταλία και στο εξωτερικό (Σουηδία, Αγγλία, Γερμανία) και έχει εκδώσει καταλόγους μονογραφικού χαρακτήρα με ποιήματά της.
Σήμερα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της εταιρείας IL VICOLO Sezione Arte στην Τσεζένα, που ίδρυσε το 1989 με τον αρχιτέκτονα Augusto Pompili, σύζυγό της. Έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί πάνω από διακόσιες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, εκ των οποίων πάνω από σαράντα μόνο για την πόλη Τσεζένα (Galleria Comunale d’Arte, Rocca Malatestiana και Galleria Comunale Ex Pescheria).
Από το 2001 έως το 2005 σχεδίασε και επιμελήθηκε ένα πλέγμα εκθέσεων με θέμα Φρούρια & σύγχρονοι γλύπτες – με την υποστήριξη της Περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, τριών Επαρχιών (Φορλί-Τσεζένα, Ραβέννα και Μπολόνια) και 7 Δήμων της περιοχής Ρομάνια – εκθέσεις που ήταν αφιερωμένες στους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες και πραγματοποιήθηκαν στα επιβλητικότερα κάστρα της Ρομάνια.
Είναι art director δώδεκα σειρών για τις εκδόσεις IL VICOLO Divisione Libri, αφιερωμένων στη σύγχρονη τέχνη, στη δοκιμιογραφία, στη λογοτεχνία του φανταστικού, στην ποίηση, στην τοπική ιστορία. Είναι δημιουργός ταινιών και ντοκιμαντέρ – υπογράφοντας τη σκηνοθεσία και το μοντάζ – για εκθέσεις δικής της σύλληψης και σύγχρονων καλλιτεχνών και ποιητών. Έχει πραγματοποιήσει «ειδικές» εκδηλώσεις για την απόκτηση έργων φιλοτεχνημένων κατά παραγγελία από καλλιτέχνες για δημόσιες συλλογές δημοσίων οργανισμών και τραπεζικών ιδρυμάτων. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του τριμηνιαίου περιοδικού Τέχνης και Λογοτεχνίας Graphie, που ιδρύθηκε το 1998 και διανέμεται συνδρομητικά, καθώς και σε βιβλιοπωλεία της Ιταλίας. Έχει επίσης σχεδιάσει και διοργανώσει πολλούς λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες πρόσφατες ατομικές της εκθέσεις, αναφέρουμε: Marisa Zattini “di-segni” o dell’indole della Res, που περιόδευσε στους δημόσιους χώρους των Ca’ la Ghironda Modern Art Museum (Mπολόνια), Rocca Vescovile-Διαθρησκειακό Μουσείο (Μπερτινόρο), Grotta Monumentale (Santarcangelo di Romagna), Teatro del popolo (Γκαλαράτε) και Marisa Zattini – Άγριες φτερούγες, με ποιητική πρόζα του Fabrizio Parrini, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μ. Goia (Τσέρβια). Μεταξύ των ομαδικών εκθέσεων: MUSTER/TRAME ευρωπαϊκές συζεύξεις, με τους Paola Campidelli, Irmi Aumeier και Kordula Klose, που περιόδευσε στη Ιταλία (Φορλί-Oratorio di San Sebastiano) και στη Γερμανία (Kassel, Kreishaus).
Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 2016