Technohoros.org

«World Water Museum” installation Ι Καίτη Χαλιορή Ι 28.4.2011

Η αίθουσα τέχνης “ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ”  μας υποδέχθηκε στις 28 Απριλίου 2011  στην επίσημη παρουσίαση, του έργου της εικαστικού Καίτης Χαλιορή με τίτλο “World Water Museum” installation.

Το «World Water Museum” installation εστίασε στο τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού στον πλανήτη και ταυτόχρονα εξέφρασε την σύγχρονη αντίληψη της διεπιστημονικότητας στην τέχνη, υποστηριζόμενο από μια μεγάλη ομάδα Πανεπιστημιακών, Επιστημόνων, Καλλιτεχνών, Τεχνικών κλπ.  Πρόκειται για την δημιουργία ενός Παγκόσμιου Μουσείου Νερού, αποδοσμένο ως μια εικαστική  εγκατάσταση συγκεκριμένου χώρου (site specific artwork).

Το project ολοκληρώθηκε μέσα από μία μεγάλη παγκόσμια διάδραση, με τη δημιουργία και ανάπτυξη ανθρώπινων δικτύων, προκειμένου να σταλούν δείγματα νερού, ποταμών και λιμνών, από όλο τον πλανήτη.  Στόχος του έργου ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενεργοποίηση του  επισκέπτη και η αφύπνιση της επιθυμίας να κρατήσει το πολύτιμο νερό της γης σε μια προστατευτική αγκαλιά.

Τα δείγματα πέρασαν από χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί, στο κάθε ένα από αυτά, μια ξεχωριστή ταυτότητα των φυσικών χαρακτηριστικών του.  Μικρή ποσότητα από όλα τα δείγματα συγκεντρώθηκε σε ειδικό σκεύος-δοχείο, για να αποτελέσει το ιδεατό…. “Νερό της Γης”.

Στις 22 Μαρτίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το “World Water Museum” installation ενεργοποιήθηκε συμβολικά, με τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Κηφισό και την λίμνη Υλίκη. Τα δείγματα συνέλεξαν  εικαστικοί καλλιτέχνες. 

Ο Τεχνοχώρος επέλεξε για να συνδιαλλαγεί με το έργο, αφενός μεν γιατί γειτνιάζει με τον Ιλισό, από όπου επίσης θα ληφθεί δείγμα, και αφετέρου λόγω των σπουδών της ιδιοκτήτριας στη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος».

Η Καίτη Χαλιορή ασχολείται με πειραματική και ακτιβιστική τέχνη στον χώρο των νέων μέσων, διασυνδέοντας τέχνη και επιστήμη και δημιουργώντας διεπιστημονικά art – projects.  Παλαιότερες συνεργασίες της έχουν γίνει με τμήματα των σχολών Βιολογίας, Αρχαιολογίας  και το Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.keti-haliori.com/).

Διάρκεια: 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2011