Technohoros.org

Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής | Van Gogh Revisited | 1.12.2017

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My Art Box by Technohoros παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2017 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής Van Gogh Revisited, σε επιμέλεια της Άλκηστις Κοντοπούλου και Σοφίας Χρυσαφοπούλου. Η πολυτάραχη ζωή  καθώς και το εντυπωσιακό έργο του Vincent Van Gogh έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες κατά καιρούς με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό αποδεικνύει και η πληθώρα εκθέσεων και δράσεων που σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Η πρωτοτυπία της παρούσας έκθεσης έγκειτο στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μέσα από την εργασία τους για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation με 65.000 καρέ-ελαιογραφίες, ζωγραφισμένες στο χέρι, αφιερωμένη στον Van Gogh πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας την τεχνική του σπουδαίου ζωγράφου. Ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου, τη βιογραφία του και το τραγικό του τέλος.

Οι ίδιοι οι ζωγράφοι, 18 από τους 125 που συμμετείχαν στην ταινία, επεδίωξαν να παραθέσουν το προσωπικό τους σχόλιο για όσα αποκόμισαν μέσα από αυτή την εμπειρία, είτε σε μορφοπλαστικό είτε σε επίπεδο περιεχομένου. Τα έργα της έκθεσης κινήθηκαν γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή  –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή  πηγή  μελέτης της ζωής του.

Τα θέματα που επέλεγε ο Van Gogh ήταν ποικίλα. Πέρα από τις γνωστές σε όλους προσωπογραφίες και τοπιογραφίες, με μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται φανερό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αποτύπωση της φτώχειας και της πραγματικότητας των ανθρώπων του μόχθου, όπως οι χωρικοί, οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των εργοστασίων, και γενικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο έσχατο σημείο  της αβύσσου, όπως άνθρωποι του περιθωρίου ή πόρνες.  Η ζωγραφική του αποτύπωνε έναν ρεαλισμό με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο. Τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, κυρίως μέσα από προσωπογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες, εσωτερικά χώρων, νεκρές φύσεις και τοπιογραφίες.

Μέσα από την παρούσα έκθεση  το κοινό εκλήθη να κοιτάξει εκ νέου το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη,  μέσα  από μια νέα οπτική, μέσα από τα μάτια των 18 σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως το αποτυπώνουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος. Η έκθεση αποτέλεσε το επιστέγασμα της μελέτης τους και προσφέρει μια εικόνα για τον τρόπο που θα μπορούσε ένας σύγχρονος εικαστικός να προσεγγίσει έναν καλλιτέχνη του παρελθόντος που αποτέλεσε σταθμό στα καλλιτεχνικά πράγματα και στην ιστορία της τέχνης.

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη  Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Wiktor Jackowski, Νίκος Κόνιαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Χρηστος Μαρμέρης , Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη  Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος.

Διάρκεια Έκθεσης: 1η έως 29 Δεκεμβρίου 2017

My Art Box, by technohoros
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_VAN GOGH REVISITED_ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΡΗ ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_VAN GOGH REVISITED_ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΓΟΥΡΤΑΚΗΣΥδραυλική-Μετεγγραφή_50x50cm_mixed-media_web_previewwiktor jackowski sunset 25x30 oil on canvas_preview'Ελλη Βέλλιου_Ένα ενθύμιο από μένα_45 x 21_μεικτή τεχνική_2017_preview (1)Elli_Velliou-HandmadeNίκος-Κόνιαρης,-Χωρίς-τίτλο,-μεικτλη-τεχνική,-47-x-53-cm,-2015Tsokopoulos_Vasilis_Χωρίς-τίτλο_60-x-80-cm.-2017Val_Fulford_40-x-20_part2_of-triptychVal_Fulford_40-x-20_part3_of-triptychVal_Fulford_Marscape--20x-40-(part1-of-triptych)wiktor-jackowski-sunset-25x30-oil-on-canvasYanis-Alexakis_Aegean-fields_100x100cm_oil-on-canvasYanis-Alexakis_Idravliki-Meteggrafi_50x50cm_miced-mediaΑλεξάνδρα-Μπαρή,-Tο-Δωμάτιο,-λαδι-σε-μουσαμά,-99cm-×-37cm,-2017Βασίλης-Τσοκόπουλος_Χωρίς-_τίτλο_60-x-80Γιάννης-Γιγουρτάκης,-Vincent-and-Vincent-ακουαρέλα,γκουάς,-cσινική-μελάνη-σε--Γιαπωνέζικο-χαρτι-Maruishi,-60Χ90,-2017Δημήτρης-Κρέτσης,-Ακριβέ-μου-Βίνσεντ,-ακρυλικά-σε-καμβά,-120x-60-cm,-2017Δώρα-50-x-40-cm,-λαδι-σε-καμβά-2017'Ελλη-Βέλλιου_Ένα-ενθύμιο-από-μένα_45-x-21_μεικτή-τεχνική_2017Λίλ-Αγραφιώτη,-Prisoners-Exercising,after-Dore,-70x50cm-λάδι-σε-καμβά,-2017Μιχάλης_Παλαπουίδης_van-gogh_s_portrait_100-x-100_λάδι-σε-καμβά_2017Πολίνα-Μαυρικάκη,-χωρίς-τίτλο,-ακρυλικά,-κάρβουνο,-λάδια,-115x75cm,-2017ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_VAN GOGH REVISITED_CARMEN BELEANΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_VAN GOGH REVISITED_MARIA REDKOΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_VAN GOGH REVISITED_ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΤΣΗΣΧρήστος-Μαρμέρης,-Χίλιες-λέξεις,-50-x-80-cm,-ψηφιακή-εκτύπωση,-2017