Technohoros.org

Παρουσίαση βιβλίου Θανάση Δρίτσα, «Δύο ποιητικοί Μονόλογοι»

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My Art Box, by Technohoros την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 18:30, υποδέχονται τον καρδιολόγο, Θανάση Δρίτσα, και το βιβλίο του «Δύο ποιητικοί Μονόλογοι», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος, με πρωτότυπη εικονογράφηση του Γιώργου Μπούτλα. Ο συγγραφέας, θα μας παρουσιάσει το βιβλίο του ανάμεσα σε εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες του, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό δρώμενο με τραγούδια του ίδιου. Οι «Δύο ποιητικοί Μονόλογοι» περιλαμβάνουν δύο ποιητικά αφηγήματα, το ένα με τίτλο «Στον Προσωπικό μου Άγγελο», έναν υπερρεαλιστικής φύσης και μεταφυσικού προσανατολισμού θεατρικό μονόλογο και το δεύτερο με τίτλο «Υποβρύχιος Κόσμος», ένα φουτουριστικό παραμύθι, ως αλληγορία για το κλιμακούμενο οικολογικό πρόβλημα και την πιθανότητα μιας γενικευμένης μελλοντικής οικολογικής καταστροφής.

Για το βιβλίο του Θανάση Δρίτσα θα μιλήσουν οι εξής συντελεστές: Η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα η οποία συντονίζει την παρουσίαση, ο Παιδαγωγός, Γλωσσολόγος, Μέλος του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Ιντζίδης, η Ζωγράφος και Εκπαιδευτικός, Μαίρη Σάββα και ο Ζωγράφος, συγγραφέας, ιατρός ορθοπεδικός, Γιώργος Μπούτλας.

 Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης: «Ανήσυχος και ακάματος οδίτης ο Θανάσης Δρίτσας επιμένει να ποιεί τέχνη, ξανασυλλαβίζοντας τον κόσμο με τον δικό του τρόπο, στα δικά του μέτρα. Έναν κόσμο όμως που αφορά κι εμάς. Που ξέρει να μας τον επικοινωνεί βαθαίνοντας και τη δική μας θέαση σε ορατά και αόρατα. Σε ένα τέτοιο πεδίο απλώνεται και ο μονόλογός του «Στον προσωπικό μου άγγελο». Μονόλογος ενδοσκοπικός, εύθραυστα ποιητικός, δομημένος με όρους σχεδόν μουσικούς», ενώ η συγγραφέας Λίλλυ Σπαντιδάκη αναφέρει ότι «ο Θανάσης Δρίτσας δεν διστάζει να εκφράσει τις εσώτερες σκέψεις του. Δεν διστάζει να μας παρουσιάσει τον προσωπικό του διάλογο, αυτόν με τον εαυτό του. Χωρίς όμορφες λέξεις, χωρίς χριστιανικά νοήματα. Παρά μόνο ένας διάλογος με αυτό που ο ίδιος ονομάζει «άγγελό» του. Ο κάθε αναγνώστης μέσα σε αυτό το κείμενο θα «δει» τον εαυτό του, θα «δει» τις σκέψεις του και τους δικούς του προσωπικούς διαλογισμούς με οτιδήποτε πιστεύει ότι είναι ανώτερο εκεί έξω. Η ουσία είναι ότι οι σκέψεις είναι ίδιες. Εγχείρημα δύσκολο για να μην κατηγορηθεί για προσηλυτισμό ή να διαβεί το μονοπάτι του ψευδο-υπερβατισμού. Κι όμως, ο συγγραφέας εκφράζει και μιλά με κάτι δικό του. Εμείς, απλά παρακολουθούμε συνεχίζοντας τις δικές του σκέψεις με τις δικές μας».

Ο Γιώργος Μπούτλας που έκανε την εικονογράφηση του βιβλίου γράφει τα εξής για την συνεργασία του με τον Θανάση Δρίτσα:  «Ο Θανάσης Δρίτσας είναι  ένας αγαπημένος φίλος με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο Όνειρο της Αθηνούλας- παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά που εικονογράφησα. Το γράψιμο του Θανάση στον «Προσωπικό Άγγελο» είναι ορμητικό και γεμάτο εικόνες. Υπερρεαλιστικές  στιγμές εναλλάσσονται με κομμάτια προσωπικής αναπόλησης και ευαισθησίας, μια αίσθηση αισιοδοξίας διατρέχει το έργο,  μια εμπιστοσύνη στον μέσα μας άγγελο αλλά και στους άλλους σαν άγγελος της ζωής μας, συμπαραστάτες και αρωγούς στις στιγμές της  ανάγκης μας, τις στιγμές της   θλίψης που κατατρέχει όσους έχουν το χάρισμα και την κατάρα να μπορούν να  βλέπουν πιο πολλά από τους άλλους».

Τέλος, ο Νίκος Βατόπουλος, σε κείμενό του στην εφημερίδα Καθημερινή, στο πλαίσιο ατομικής έκθεσης του Γιώργου Μπούτλα, στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, το 2016: «Η αλήθεια είναι ότι και χωρίς να είχα εκτεθεί στο ημίφως των προσωπικών θαλάμων του Γιώργου Μπούτλα, η έκθεση στον εξπρεσιονιστικό του κόσμο, θα αρκούσε για να επιχειρήσω αποκρυπτογράφηση. Σε ένα μεταίχμιο γκροτέσκ ελευθερίας και ναϊφ όγκων, ο Γιώργος Μπούτλας αποτελεί μία από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις αυτοδίδακτων ζωγράφων. Συχνά είχα την αίσθηση ότι η επικοινωνία με τον μυστικιστικό ερωτισμό του Ντελβώ ή τα χωρίς βαρύτητα σώματα του Σαγκάλ ήταν μία ανοικτή πύλη, μέσα από την οποία ο Γιώργος Μπούτλας οργάνωνε με τόλμη τον δικό του κόσμο και τον απελευθέρωνε κρυπτικό ως προς τα σήματά του αλλά και ελεύθερο ως προς την ειλικρίνειά του».

Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση μουσικής. Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Ήταν παραγωγός της εκπομπής «Μαγικός Αυλός» του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα μουσικά του έργα: Εικόνες-String Images (Musica Viva), Υδατογραφίες (Protasis Music), Δύο Μουσικά Παραμύθια (Lyra), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου (Info Health), Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και εύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (Protasis Music 2008), Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (Protasis Music). Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (Ιnfo Health), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος), Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση).

Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι art22 και globalview.