Technohoros.org

Η τέχνη πάει κατασκήνωση | Ο Παράδεισος του παιδιού

????????????????????????????????????

«Η τέχνη πάει κατασκήνωση»

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσίασε την ομαδική έκθεση χαρακτικής «Η τέχνη πάει κατασκήνωση» στην κατασκήνωση «Ο Παράδεισος του Παιδιού» και παράλληλα παρακίνησε μικρούς και μεγάλους κατασκηνωτές να εκφραστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με θέμα την πανσέληνο.

Συμμετείχαν οι: Μανταλένα Αγγελέτου | Μιχάλης Αδάμης | Οδυσσέας Ανιτσάκης | Ρένα Ανούση | Εύα Βασδέκη | Μανόλης Γιανναδάκης | Δημήτρης Καρλαφτόπουλος | Άρια Κομιανού | Γρηγόρης Κότσαρης | Μιχάλης Κότσαρης | Stanislaus Koene | Δημήτρης Μηλιώτης | Δήμητρα Σιατερλή | Δημήτρης Τσιρογιάννης | Florence Χρηστάκη |  Κλέβες Χρύσικο

Τα έργα των παιδιών διαγωνίστηκαν και το έργο που πήρε το πρώτο βραβείο εκτέθηκε στην καλοκαιρινή έκθεση της αίθουσας τέχνης «Πανσέληνος …στην Ακρόπολη» δίπλα σε έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών που διήρκεσε από την Παρασκευή 5 Αυγούστου έως το Σάββατο 13 Αυγούστου, βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Η ΙΔΕΑ

«Ο Τεχνοχώρος στο πλαίσιο του προγράμματος “Εκτός των τειχών”, επιδιώκει να φέρει την τέχνη κοντά στο ευρύτερο κοινό και έτσι δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει σε επαφή με τους καλλιτέχνες και τα έργα τους με την παρουσίαση τους σε καθημερινούς χώρους. Είναι αναμφισβήτητα ουσιώδης η γνωριμία και εξοικείωση των παιδιών με τις διάφορες μορφές της τέχνης.
Με την έκθεση αυτή τα παιδιά παρακινούνται να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, ζωγραφίζοντας, χρησιμοποιώντας κολλάζ και δημιουργώντας κατασκευές. Η επιλογή της κατασκήνωσης φυσικά δεν είναι τυχαία καθώς αποτελεί παράθυρο πολλών παιδικών αναμνήσεων 10 και πλέον χρόνων για μένα». 

Γιατί έκθεση χαρακτικής και τι είναι η χαρακτική;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως γίνεται μία ζωγραφιά, ένα γλυπτό, μια φωτογραφία ή ακόμα και ένα εικαστικό βίντεο. Η χαρακτική όμως είναι μία τέχνη σχετικά άγνωστη και  παρεξηγημένη  από  το ευρύ κοινό και ας έχει τις ρίζες της πολύ παλιά σαν η πρώιμη μορφή της τυπογραφίας.
Σε σύγκριση με τη ζωγραφική η χαρακτική αποδεικνύεται σαφώς δυσκολότερη, καθώς τα στάδια για να ολοκληρωθεί ένα αυθεντικό χαρακτικό έργο είναι περισσότερα και πιο απαιτητικά.

Στάδια ολοκλήρωσης ενός χαρακτικού έργου

Ο χαράκτης πρώτα πρέπει να σχεδιάσει αυτό που θέλει σε  χαρτί.

 Έπειτα πρέπει να διαλέξει τη μήτρα του, δηλαδή την επιφάνεια στην οποία θα χαράξει το έργο του, αυτό μπορεί να είναι ξύλο, χαλκός, τσίγκος, πέτρα, plexi glass, ή ακόμα και κάποια μεμβράνη (στις πιο σύγχρονες τεχνικές). Ανάλογα με την επιφάνεια, χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα εργαλεία χάραξης και αν χρειάζεται επεξεργάζεται την επιφάνεια του με διάφορες ουσίες (κυρίως αφορά τα μέταλλα και τους λίθους).

Σε συνέχεια χαράζει τη ζωγραφιά που προηγουμένως σχεδίασε, αλλά πλέον η χάραξη θα γίνει ανάποδα.

Όταν ολοκληρωθεί  η χάραξη και ανάλογα με την τεχνική, ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία κλπ, η επιφάνεια του θα υποστεί ξανά κάποια επεξεργασία ώστε να μπορέσει να περαστεί με ειδικό μελάνι και να τυπωθεί είτε στο χέρι είτε σε  πρέσα – πιεστήριο επάνω σε χαρτί χαρακτικής.

Τα πρώτα τυπώματα που παίρνει ο χαράκτης είναι τα λεγόμενα δοκίμια διότι είναι δύσκολο μόνο από τη μήτρα να καταλάβει αν έχει φτάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι  κοιτώντας και συγκρίνοντας το τύπωμα και τη μήτρα παράλληλα βλέπει τυχόν λάθη ή ατέλειες τις οποίες συνήθως διορθώνει επεμβαίνοντας με μικρές προσεκτικές κινήσεις πάνω στην επιφάνεια χάραξης.

Όταν πια είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα ξεκινάει να τυπώσει τα χαρακτικά, τα οποία αριθμεί και υπογράφει. Τα τυπώματα πάντα βγαίνουν σε ένα περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και είναι αριθμημένα με ένα κλάσμα όπου ο αριθμητής δείχνει τον εκάστοτε αριθμό αντιτύπου και ο παρονομαστής το συνολικό αριθμό τυπωμάτων. Αυτό είναι το λεγόμενο τιράζ.

brabeio (2)brabeio (4)brabeio (5)brabeio (6)????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????brabeio (10)????????????????????????????????????DSC_0315DSC_0321DSC_0323DSC_0326DSC_0333DSC_0338DSC_0340DSC_0345DSC_0349DSC_0350DSC_0351DSC_0352DSC_0361DSC_0369DSC_0371DSC_0379DSC_0391DSC_0496