Technohoros.org

Συνάνθρωπος | Ομαδική έκθεση | 19.4.2018

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «Συνάνθρωπος» που παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, σε επιμέλεια Σαράντη Γκάγκα, και σε συνεργασία με τον Ιστορικό τέχνης, Miguel Fernandez Belmonte. Στην έκθεση συμμετέχουν οι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, Mohamed Abou Elnaga εξ Αιγύπτου, Wolfgang Brenner από τη Γερμανία, Rolana Ceckaiskaite από τη Λιθουανία, Σαράντης Γκάγκας από την Ελλάδα, Ohno Kouji από την Ιαπωνία, Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία και Miodrag Peric από τη Σερβία.

Όπως αναφέρει ο Ιστορικός τέχνης Miguel Fernandez Belmonte: «Τι ενώνει τα έργα επτά σύγχρονων καλλιτεχνών από επτά διαφορετικές χώρες; Ποιος είναι ο ιστός στον οποίο αλληλοεπιδρά η τέχνη τους και αποκτά μια άλλη εμβέλεια; Μια πρώτη σημαντική παράμετρος είναι η ίδια η τέχνη τους. Μέσω αυτής, ήρθαν σε επικοινωνία μεταξύ τους, γνωρίστηκαν και μοιράστηκαν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους. Δημιούργησαν σταδιακά έναν χώρο συνάντησης, ανταλλαγής και επικοινωνίας, πέρα από σύνορα, ο οποίος δεν είναι ριζωμένος σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά όπου τους φέρνει η δημιουργία τους. Αυτοί οι καλλιτέχνες έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς συλλογικές εκθέσεις, αλλά για πρώτη φορά το κάνουν ομαδικά.

Ο Mohamed Abou Elnaga από την Αίγυπτο, καλλιτέχνης, επιμελητής και καθηγητής, δουλεύει με διάφορα μέσα, όπως φωτογραφία, ζωγραφική και σχέδιο. Στα έργα του, προβάλλονται έντονα τα συναισθήματα των υποκειμένων και ενώνονται οι αιώνιες μνήμες της χώρας του με τις πιο σύγχρονες προκλήσεις και γεγονότα.

Ο Wolfgang Brenner, από τη Γερμανία έχει πάντα μια κοινωνικό-πολιτική διάσταση στα έργα του, πολλές φορές με κριτική σκέψη και καυστικό χιούμορ. Προτάσεις, σαν αυτές μέσα στα κινέζικα τυχερά μπισκότα (Glückskekse) συνδυάζονται με μεταξοτυπίες, κολάζ και έργα με μικτές τεχνικές, δημιουργώντας καινούργιες αναγνώσεις.

Ο Miodrag Peric, γλύπτης από τη Σερβία, παρουσιάζει τα έργα “The blue yonder”, “Totally pissed”, “Excess baggage corkscrew”, “The black telephone”, “The call”. Συνδυάζοντας στοιχεία που αναγνωρίζουμε ως διαφορετικά μεταξύ τους, ο Peric δίνει ζωή σε όντα και αντικείμενα που αποκτούν μια εντελώς διαφορετική οντότητα και νόημα.

Η Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία, παρουσιάζει μια σειρά έργων που βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο παραστατικό στοιχείο και την ελεύθερη επεξεργασία και ερμηνεία του καλλιτέχνη.

H Rolana Ceckauskaite από τη Λιθουανία, παρουσιάζει το έργο “Knock and maybe someone will open”. Διάφορα ρόπτρα παραπέμπουν σε παλαιότερες, αλλά όχι και τόσο μακρινές εποχές, όπου ίσως υπήρξε μια πιο άμεση επικοινωνία με τον γείτονα, με τον αλλοδαπό, με τον ξένο.

Ο SΣαράντης Γκάγκας από την Ελλάδα, παρουσιάζει το έργο Αδιάρρηκτο νήμα. Πάνω σε έναν μεταλλικό κύκλο, ο καλλιτέχνης έχει φτιάξει μια ανομοιόμορφη και ασύμμετρη δομή από μεταξένιες κλωστές. Με ένα φυσικό υλικό, ο Γκάγκας έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο μικρόκοσμο. Πάνω σε αυτόν, για ένα διάστημα, αναπτύσσονται και ζούνε οι γνωστοί μεταξοσκώληκες. Σχηματίζουν διάφορους περιπάτους πάνω στην προηγούμενη δομή και προσθέτουν το δικό τους χρόνο και ίχνη στον χρόνο του ανθρώπου.

Ο Ιάπωνας Kouji Ohno, παρουσιάζει το έργο “Dulce bellum inexpertis –Adagiorum Collectance IV,I,I”- δηλαδή, Για τους άπειρους, ο πόλεμος είναι γλυκός. Το δεύτερο μέρος του τίτλου αναφέρεται στη συλλογή από adagio, δηλαδή από συγκεκριμένες εκφράσεις που συνήθως εμπεριέχουν ένα ηθικό δίδαγμα και μνημονεύονται εύκολα.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι art22 και globalview.

Χορηγοί της έκθεσης είναι τα ξενοδοχεία Herodion Hotel και Philippos Hotel.

Διάρκεια Έκθεσης: 19 Απριλίου έως 19 Μαΐου 2018

ΠΑΡΑΤΑΣΗ: Μέχρι Σάββατο 16 Ιουνίου

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

TECHNOHOROS_SARANTIS GAGAS ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_Συνάνθρωπος_Miodrag Peric ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_Συνάνθρωπος_Mohamed Abou Elnaga ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_Συνάνθρωπος_Ohno Kouji ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_Συνάνθρωπος_Paula Kouwenhoven ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_Συνάνθρωπος_Rolana Čečkauskaitė ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ_Συνάνθρωπος_Wolfgang Brenner