Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εγκαινιάζει τη νέα εικαστική χρονιά και το πρόγραμμα Εκτός των Τειχών με τη συμμετοχή της από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη διεθνή art fair Wopart Lugano 2018, στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Στο περίπτερο Ε15, πέντε Έλληνες εικαστικοί διεθνούς δραστηριότητας και φήμης συνθέτουν έναν χώρο εξαιρετικού εικαστικού ενδιαφέροντος, σε μια art fair στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχει ελληνική γκαλερί. Οι Κωνσταντίνος Ξενάκης, Χρήστος Σανταμούρης, Βένια Δημητρακοπούλου, Θαλασσινή Δούμα και Χρήστος Γιαννάκος παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και βιβλία τέχνης.
Στη Wopart Lugano 2018 παρουσιάζονται έργα τέχνης που αγγίζουν όλο το φάσμα από την κλασική μέχρι και τη σύγχρονη τέχνη, φιλοτεχνημένα αποκλειστικά σε χαρτί. Φέτος, συμμετέχουν περισσότερες από 90 από 14 διαφορετικές χώρες και παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτά συνθέτοντας ένα ιδανικό περιβάλλον συνάντησης χώρων τέχνης, συλλεκτών και φιλότεχνων.
Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1931.Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και διακόσμηση στην École Supérieure des Arts Modernes (Παρίσι, 1956-1957) και ζωγραφική στην Académie de la Grande Chaumière (Παρίσι, 1957-1961). Στη Wopart Lugano παρουσιάζoνται έργα από τη μακρόχρονη πορεία του στη διεθνή εικαστική σκηνή που θίγουν θέματα της σύγχρονης κοινωνίας και καθημερινότητας, φιλοτεχνημένα με την δική του προσωπική και πλέον αναγνωρίσιμη τεχνοτροπία και τον εικαστικό κώδικα που ο ίδιος έχει επινοήσει. Με σύμβολα που έχει δανειστεί από την οδική κυκλοφορία, τα ιερογλυφικά και τις επιστήμες συνθέτει εικαστικούς κόσμους που αποτελούν άρτιες «γλώσσες» που αγγίζουν τη σημειολογία.
Η Βένια Δημητρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Κλών Τεχνών της Αθήνας και σχέδιο στο Atelier Vivant του École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στη Wopart Lugano εκθέτει έργα της φιλοτεχνημένα με σινική μελάνη σε κινέζικο χαρτί. Έχοντας πάντα έντονες επιρροές από τη γενέτειρά της, την Ελλάδα, όπως αναφέρει η ίδια στη συνέντευξη “Dialogo con Venia Dimitrakopoulou”, που έχει επιμεληθεί ο Matteo Pacini, που δόθηκε με αφορμή την έκθεση “Selected works” – April/May 2016 η οποία διεξάχθηκε στην ARTESPRESSIONE Milan: «Επηρεασμένη από τις σπουδές μου στο θέατρο και τη μουσική, προσπαθώ να συνδυάσω τις εικαστικές τέχνες με τη μουσική και το θέατρο για να εναρμονίσω την αφήγηση με τις εννοιολογικές προσεγγίσεις σε ένα ενοποιημένο όλον που κατευθύνεται και στα συναισθήματα και στη διανόηση».
Ο Χρήστος Σανταμούρης γεννήθηκε το 1948 στην Τήνο, ενώ ζει και εργάζεται μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Σπούδασε στη Σχολή Σχεδίου και Γλυπτικής στην Τήνο, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο Παρίσι και από το 1988 εργάστηκε ως καθηγητής Χαρακτικής στην Ακαδημία καλών Τεχνών της Chaville. Έχει εκθέσει και έχει βραβευθεί στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κορέα και Κύπρο. Στα έργα που παρουσιάζονται στη Wopart Lugano 2018 περιλαμβάνονται ανάγλυφα χειροποίητα χαρακτικά (gaufrage), σχέδια και εικαστικά βιβλία. Η δουλειά του είναι επηρεασμένη από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική, ενώ το σύνολο του έργου του διαπνέουν οι έννοιες της δημιουργίας, της αλλαγής, της αέναης πάλης για τη μετατροπή της ύλης σε πνεύμα, της πορείας και της συνεχούς βελτίωσης της ανθρωπότητας.
Η Θαλασσινή Δούμα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο και στο Ινστιτούτο Roberto Rosselini της Ρώμης. Ως φωτορεπόρτερ έχει καλύψει από το 1991 κρίσεις σε εμπόλεμες ζώνες καθώς και τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα σε αρκετές αποστολές, από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία έως τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Στη Wopart Lugano, παρουσιάζεται η σειρά φωτογραφιών με τίτλο Lines η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη και αποτελεί μέρος της τριλογίας “Journey in the Labyrinth” που εκτέθηκε το 2017 στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Όπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Lorenzo Canova, «στον κύκλο Lines, το εξωτερικό μεταλλικό φινίρισμα, τα κρύσταλλα και ο φωτισμός, συνθέτουν ένα συσχετισμό αντανακλάσεων και αντικατοπτρισμών, σε μια περαιτέρω διαστολή της προοπτικής που ανοιγοκλείνει σε ένα συνεχές παιχνίδισμα που απασχολεί όλα τα πεδία της όρασης, δια μέσου της ασταθούς γεωμετρίας της και της ανεπαρκούς χωρητικότητας».
Τέλος, ο εικαστικός Χρήστος Γιαννάκος, διαχειριστής του ιδρύματος πολιτισμού xotaris στις Αρχάνες της Κρήτης. Το ίδρυμα συλλέγει και εκθέτει χαρακτικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εκδίδει βιβλία τέχνης και συμμετέχει σε πολλές διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Ασία διατηρώντας σταθερή συνεργασία με ξένους καλιτέχνες και ιδιαίτερα με την Italian association ex libris. Στη Wopart Lugano 2018, ο Χρήστος Γιαννάκος παρουσιάζει εικαστικά βιβλία δικής του επιμέλειας και έκδοσης που αποτελούνται από μοναδικά χσαρακτικά ξένων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, 18:00 – 21:00 (Αποκλειστικά με πρόσκληση)
Διάρκεια Έκθεσης:
Παρασκευή 21, Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, 11:00 – 19:00
Εισιτήρια:
Ημερήσιο: 15 CHF
Μειωμένο ημερήσιο εισιτήριο: (μαθητές – φοιτητές, άνω των 65, ΑΜΕΑ με συνοδούς, οι κάτοχοι της κάρτας Visart & Touring Club Italiano) 10 CHF
Ελεύθερη είσοδος για τους κάτω των 16 όταν συνοδεύονται από έναν ενήλικα.
Τοποθεσία:
Centro Esposizioni Lugano
Via Campo Marzio, 6900 Lugano, Switzerland
Επικοινωνία:
www.wopart.eu