Technohoros.org

Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Μαρία Μπελιβάνη | 09.06.2016

_MG_4241.1Η αίθουσα τέχνης  Τεχνοχώρος μας υποδέχθηκε τον Ιούνιο του 2016 σε μία πολύ διαφορετική εικαστική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης και γραφής με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders». Πρόκειται για την ατομική έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, και τον Ιανουάριο του 2016 παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Την βραδιά των εγκαινίων παρέστη η Βarbara Hendricks η οποία,επισκεπτόμενη την Ελλάδα με την ιδιότητά της ως Επίτιμη Ισόβια Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  βρέθηκε μαζί με παιδιά και οικογένειες προσφύγων.

Η έκθεση τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Όπως κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για το 2016 έδωσε παράλληλα την ευκαιρία στον καθένα να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή μέσα από την έκκληση #WithRefugees. Υπογράφοντας την έκκληση στο  www.refugeeday.org, άνθρωποι από όλο τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων. Η έκκληση θα παραδοθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα τη βραδιά των εγκαινίων έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Στρατή Μυριβήλη «Η Παναγιά η Γοργόνα» το οποίο απήγγειλε η εγγονή του συγγραφέα Χριστίνα Αγγελοπούλου. Την εκδήλωση προλόγισε ο Καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων  στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Με έργα ζωγραφικά, προσωπογραφίες σε ακουαρέλα, γλυπτά από γύψο, χάρτες, κείμενα και μία διαδραστική εγκατάσταση ο θεατής κλήθηκε να απαντήσει ποιο θα ήταν το αντικείμενο που θα έπαιρνε μαζί του αν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το σπίτι και τον τόπο του, χωρίς να γνωρίζει αν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτόν. Μέσα από την περιήγηση στην έκθεση και τη μύηση στον ανθρώπινο συλλογικό πόνο και τη νοσταλγία, ο καθένας είχε την ευκαιρία να αναζητήσει το προσωπικό του κομμάτι και τις δικές του άμυνες και αντοχές στην έννοια του ξεριζωμού και της εγκατάλειψης. Με στοιχεία που βασίζονται σε έγκυρες ιστορικές πηγές και αφορμή τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, Πόντιους και Αρμένιους που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, τους Μουσουλμάνους που ξεριζώθηκαν από αυτήν το 1922 αλλά και τους Εβραίους της χώρας που στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943, η έκθεση αποτέλεσε μία ιστορική καταγραφή και μία σύνδεση του παρελθόντος με ένα από τα πιο σοβαρά και ανεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα: το θέμα του προσφυγικού.

Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου:

«Το έργο της Μαρίας Μπελιβάνη διεκδικεί σταθερά την ανθρωπινότητα. Μέσα από λυρικές και ευαίσθητες καταβυθίσεις στον έσω εαυτό, τέτοιες που αναδεικνύει η διαφάνεια της ακουαρέλας ή των ακρυλικών, η ζωγράφος διατηρεί μια ενήλικη παιδικότητα, την ίδια στιγμή που ψάχνει την ανθρώπινη φωνή στο δάσος. Παρακολουθεί την ανθρώπινη ελεύθερη πτώση μέσα σε μια καταιγιστική, εσωτερική και εξωτερική, πραγματικότητα και αναδεικνύει τα σημεία αιχμής μιας ζωής σε ψυχική εγρήγορση. Το ψυχικό φορτίο που έχει ανάγκη ως καύσιμη ύλη η σύγχρονη τέχνη είναι εδώ. Με αφετηρία τις προσωπικές εμπειρίες και μνήμες που προέρχονται τόσο από το οικογενειακό, συγγενικό περιβάλλον, όσο και από το ευρύ κοινωνικό αρχείο των πόλεων, η Μαρία Μπελιβάνη συνθέτει μια νέα αφήγηση γύρω από το βίωμα του ξεριζωμού. Η πολυδιάστατη πολιτική και κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πολυπολιτισμικότητά της σ’ όλο τον εικοστό αιώνα, κυρίως όμως στο πρώτο μισό του, αποτελεί τον καμβά και την αθέατη δεξαμενή μιας νέας δημιουργίας».

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα: 

Η Μαρία Μπελιβάνη έχει σπουδάσει ιατρική (ΑΠΘ) και θέατρο (ΚΘΒΕ), ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ζωγραφικής στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη. Έχει συγγράψει το θεατρικό έργο «Μίλαν-Κούντερα 1-0», το βιβλίο για τον ελληνικό πολιτισμό «The Way to Greece» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά ως ιατρός, με ειδικότητα στο βελονισμό και την ομοιοπαθητική, ενώ συμμετέχει και ως επιστημονικός συνεργάτης στην Πανεπιστημιακή κλινική της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παράλληλα, συμμετέχει στο project unlearning του Artecitya (Goethe Θεσσαλονίκης). H έκθεση «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders» είναι η πρώτη της ατομική και εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στην Αθήνα.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε αιγίδα της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.

 unnamed

Διάρκεια Έκθεσης: 9 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016

 

Δελτίο Τύπου


_MG_4237.1 _MG_4241.1 _MG_4232.1 _MG_4234.1 _MG_4236.1