Technohoros.org

Hotel Rex |Γιώργος Μπούτλας | 16.11.2016 | Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας

painters-room

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών», παρουσίασε από τις 16 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2016 στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας την εικαστική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μπούτλα με τίτλο Hotel Rex.

Με έργα ζωγραφικά και εγκαταστάσεις, ο Γιώργος Μπούτλας μας μυεί σε έναν κόσμο υπαρκτό και αληθινό και συγχρόνως απόκρυφο και μυστηριακό.

Όπως μας «εκμυστηρεύεται» ο ίδιος, «το Hotel Rex είναι ένα    επαρχιακό  ξενοδοχείο, στο   κέντρο της πόλης,   δίπλα στο  κατάστημα   του πατέρα μου, εκεί που σαν παιδί περνάω πολλές ώρες βοηθώντας και χαζεύοντας την κίνηση της γειτονιάς .  Στα μάτια μου   γίνεται  η   κιβωτός  του αινιγματικού κόσμου των ενηλίκων, ένα μεγάλο κουτί που μέσα του  μπαινόβγαιναν περίεργες  γυναίκες με έντονο βάψιμο και προκλητικό  ντύσιμο, βιαστικοί εμπορικοί αντιπρόσωποι με τσαντάκια δειγματισμού, πατεράδες φίλων που εξαφανίζονταν στο σκοτεινό κλιμακοστάσιο κλείνοντας το  μάτι στον ξενοδόχο». Από την απόσταση της ηλικίας βλέπει σε αυτό «τα ξενοδοχεία που όλοι πέρασαν για μια βραδιά, την απελπισία της έρημης σκάλας, την ξινίλα του καπνού, το κουρασμένο βλέμμα της καθαρίστριας, κι απ’ την άλλη μια προσωρινή φωλιά, καθενός που κουβάλαγε μαζί του το σύμπαν του, κάνοντας έτσι το φτηνό ξενοδοχείο μια συλλογική μνήμη».

Η συγγραφέας, Έλενα Μαρούτσου, μεταξύ άλλων αναφέρει «…τo Hotel Rex είναι ένα επαρχιακό ξενοδοχείο. Είναι ορθάνοιχτο και μυστικό. Νόμιμο και ύποπτο. Συμβατικό αλλά περιπαθές. Το Hotel Rex είναι μια γυναίκα ξαπλωμένη στα λευκά σεντόνια. Φοράει ένα ημιδιάφανο νυχτικό και ποζάρει αισθησιακά και λυπημένα. Πίσω από τον φακό βρίσκεται ο Γιώργος Μπούτλας. Στέκεται εκεί από παιδί με ανοιχτό το διάφραγμα της φωτογραφικής του μηχανής, με ανοιχτό το διάφραγμα της αναπνοής, και εισπνέει εικόνες.  Το Hotel Rex βρίκεται στη Λαμία, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο ποτοποιείο του πατέρα του. Οι εικόνες που εισπνέει το παιδί μπερδεύονται με τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ, γονιμοποιούνται από μια φαντασία αχαλίνωτη κι αφήνουν τα αυγά τους να εκκολαφθούν  στον καμβά του τωρινού ενήλικα…
Το Hotel Rex είναι μια κιβωτός σε τρικυμία. Οι πίνακες του Μπούτλα μοιάζουν να κλυδωνίζονται από ταραχώδη εσωτερικά κύματα που σπρώχνουν τα σώματα στα όρια της επιθυμίας και της αντοχής τους. Μέλη διογκωμένα και παραμορφωμένα, πρόσωπα πρησμένα από τη μοναχική πιεστική τους αλήθεια και κορμιά που κομματιάζονται  για να συγκολληθούν παράφορα σε εφήμερες κι ανυπόφορες ενώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, το υποσυνείδητο, αντί να λουφάζει στα βάθη σαν αιχμάλωτο ζώο, ανεβαίνει στην επιφάνεια του καμβά, και κραυγάζει στη γλώσσα των ονείρων, κάθε άρρητο φόβο, κάθε ανήκουστη λαχτάρα…».

Στο πλαίσιο των εγκαταστάσεων χρησιμοποιήθηκαν και εκτέθηκαν φωτογραφίες της φωτογράφου Αθηνάς Γκριτζάλα.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη: 

Ο Γιώργος Μπούτλας γεννήθηκε το 1959 στη Λαμία, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  Σπούδασε  Ιατρική και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνεχίζει τις σπουδές του στην φιλοσοφία ως υποψήφιος διδάκτορας στην Βιοηθική. Από νέος  ασχολείται με τη ζωγραφική και είναι αυτοδίδακτος. Το 2010 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά με τίτλο  «Αρμολογήματα» με έργα από όλη την εικαστική του διαδρομή. Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές  ομαδικές εκθέσεις  και έχουν δημοσιευτεί σε  ιατρικά περιοδικά. Έχει εικονογραφήσει  τις παραμυθένιες ιστορίες του Θανάση Δρίτσα με τίτλο «Το όνειρο της Αθηνούλας», εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το 2011  κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του «Το Διπλανό Σκοτάδι»   από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος εικονογραφημένη  με δικά του χαρακτικά.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας.

Διάρκεια έκθεσης:16 – 27 Νοεμβρίου 2016

natasha%ce%bf-%ce%b8%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%82%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf

%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-2%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%b2%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%af%cf%80%cf%84%cf%85%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-reception-2%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%af%cf%80%cf%84%cf%85%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-reception-3%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-2%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%bf-6%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%bf-8%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%bf-10