Technohoros.org

Rem Brand Name I Ομαδική έκθεση Ι 3.7.2013

17Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος κλείνοντας την εικαστική χρονια 2012-2013, μας προσκάλεσε να παίξουμε σε μία επιτοίχια art-monopoli. Στην τελευταία έκθεση του καλοκαιριού με τίτλο “Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνηκληθήκαμε να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και  5 ευρώ!

Η έκθεση αυτή ήταν ένα νέο εικαστικό project των φοιτητών του 3ργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και βασίστηκε σε μια ιδέα του Γαβριήλ Φτελκόπουλου.
Η έκθεση έγινε παράλληλα  και στην γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη(25/6-5/8), δίνοντας την ευκαιρία το παιχνίδι να δικτυωθεί.

Το φιλότεχνο κοινό καθώς  εισερχόταν στο χώρο της γκαλερί έβλεπε κρεμασμένο ένα ομοίωμα του πορτραίτου του Ρέμπραντ (αυτοπορτραίτο με τραγιάσκα) να δεσπόζει στο χώρο. Τα υπόλοιπα έργα τα οποία είχαν δημιουργήσει 60 καλλιτέχνες, βρίσκονταν σε διαφορετικό χώρο, ένα ιδιότυπο ντεπό, μια τράπεζα φύλαξης έργων τέχνης .

Οι όροι για αυτό το επιτοίχιο  παιχνίδι της art-monopoli λειτουργούσαν ως εξής:

Ο καθένας από εμάς μπορούσε να «παίξει» δοκιμάζοντας την τύχη του και να κερδίσει ένα έργο πιθανά με ελάχιστα χρήματα.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να πλειοδοτήσει για κάθε ένα από τα έργα αγοράζοντας ΦΗΜΕΣ (κόστους 5€ η μία) και στη συνέχεια να τοποθετήσει το έργο σε θέση επιλογής του σε σχέση με το πορτραίτο του Ρέμπραντ, δίνοντας του ιδιαίτερη αξία.

 Στο τέλος της έκθεσης στις  7 Αυγούστου  όλα τα έργα τα οποία δεν πωλήθηκαν στην προκαθορισμένη τους  αξία κληρώθηκαν ένα ένα μεταξύ εκείνων που είχαν αγοράσει ΦΗΜΕΣ για αυτά, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον τυχερό να αποκτήσει ένα έργο πιθανά και με 5€. Όσες περισσότερες ΦΗΜΕΣ έδινε κάποιος για ένα έργο τόσες περισσότερες πιθανότητες είχε να το αποκτήσει.
Η κλήρωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Internet από το site του Τεχνοχώρου.

 Ο Χάρης Κοντοσφύρης υπεύθυνος καθηγητής του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας γράφει σχετικά:

«Με αφορμή το αυτοπορτραίτο του Rembrandt με τραγιάσκα θα διερευνήσουμε στιγμές υποκειμενικότητας και αυθεντικότητας στην  εικαστική καθημερινή ζωή. Ζωγράφος, γλύπτης ή καλλιτέχνης. Η γνήσια ατομικότητα δεν μπορεί παρά να είναι η σύνθεση μιας συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας με το καθολικό. Για να μπορέσει το υποκείμενο ζωγράφος-γλύπτης να εμφανιστεί ως καλλιτέχνης πρέπει ταυτόχρονα να είναι πλούσιο σε ένα περιεχόμενο ιδιότυπο και ωστόσο γενικεύσιμο. Αυτή η ολοκλήρωση έρχεται με μια σειρά ενδιάμεσων δραστηριοτήτων που μας προμηθεύει η αισθητική. Τι εκκλήσεις εκπέμπει μέσα στην κοινωνία ο καλλιτέχνης; Η Αγορά της τέχνης τι συνδιαμορφώνει; Παραμένει ανάρμοστη ως προς τον καλλιτέχνη;  Θα ενδώσουμε στις πλάνες της χαμένης παράδοσης ή θα σταθούμε στο επίπεδο της πρόκλησης που εκτοξεύει η απόσυρση του καταναλωτικού κόσμου; Πώς ένας καλλιτέχνης βλέπει τον καλλιτέχνη-εαυτό;»

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Αγγελική Παπαμιχαήλ, Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Αικατερίνη Τουρτουρά, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Αμαλία Παπαδοπούλου, Ανδριάνα Μαλτέζου, Ανδρομάχη- Άννα Ανδρέου, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Αφροδίτη Γκρίζη, Αχιλλέας Ζάζος,  Βαρβάρα Μυστίλογλου, Βασίλης Καβουρίδης, Βασιλική Μπουρμά, Βασιλική Περικλείδου, Γαβριήλ Φτελκόπουλος, Γιωργία Δαμιανού, Γιώργος Κεβρεκίδης, Γιώργος Πανταζής, Δήμητρα ΜπαΪρακτάρη, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Ειρήνη Ολυμπίου, Ειρήνη Φουντουραδάκη, Ελένη Γεωργίου- Σαρλικιώτη, Ελένη Μανουσαρίδου, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Έρη Αγρίου, Ευαγγελία Αθανασιάδου, Ευαγγελία Καραστέργιου, Ευαγγελία Μενούνος, Ευαγγελία Τηγανίτα,  Θεώνη, Θωμάς Μακινατζής, Κωνσταντίνος Μήτσος, Μάγδα Χριστοπούλου, Μαρία Δημοπούλου, Μαρία Θεοφίλου, Μαρία Τεντζογλίδου, Μίνα Κουζούνη, Νέλη Ρίζου, Όλγα Μπογδάνου, Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Σοφία Αντωνακάκη, Στέλλα-Μαρία Κατσαμπέκη, Φωτεινή Τζέλη, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Χρήστος Δημητριάδης, Χρήστος Ιωαννίδης, Χριστιάνα Γαροφαλίδου,  Χριστίνα Παπαγρηγορίου, Χριστίνα Τζάνη, Χρυσούλα Ξυνέλη.

 Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο έργο του Rembrandt στον ακόλουθο σύνδεσμο : http://www.rembrandtpainting.net/slf_prtrts/gorget.htm

Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου έως  7 Αυγούστου 2013

deltio typou_rembrandt

12346789101213141617182023242627303132333436373839404244454850515253545556575859

6062636465