Technohoros.org

Works on paper | My art box by technohoros | 11.10.2018

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My art box by technohoros παρουσιάζουν την έκθεση «Works on paper» από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου μέχρι και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου. Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν μέρος της διεθνούς έκθεσης Wopart Lugano 2018, η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για τον Τεχνοχώρο τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι διεθνείς εικαστικοί  Κωνσταντίνος Ξενάκης, Χρήστος Σανταμούρης, Βένια Δημητρακοπούλου, Θαλασσινή Δούμα και Χρήστος Γιαννάκος παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας  και βιβλία τέχνης και συνθέτουν έναν χώρο εξαιρετικού εικαστικού ενδιαφέροντος.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1931.Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και διακόσμηση στην École Supérieure des Arts Modernes (Παρίσι, 1956-1957) και ζωγραφική στην Académie de la Grande Chaumière (Παρίσι, 1957-1961). Στη Wopart Lugano παρουσιάζoνται έργα από τη μακρόχρονη πορεία του στη διεθνή εικαστική σκηνή που θίγουν θέματα της σύγχρονης κοινωνίας και καθημερινότητας, φιλοτεχνημένα με την δική του προσωπική και πλέον αναγνωρίσιμη τεχνοτροπία και τον εικαστικό κώδικα που  ο ίδιος έχει επινοήσει. Με σύμβολα που έχει δανειστεί από την οδική κυκλοφορία, τα ιερογλυφικά και τις επιστήμες συνθέτει εικαστικούς κόσμους που αποτελούν άρτιες «γλώσσες» που αγγίζουν τη σημειολογία.

Η Βένια Δημητρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και σχέδιο στο Atelier Vivant του École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Στο έργο της είναι εμφανείς οι επιρροές από τη γενέτειρά της, την Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στη Wopart Lugano εκθέτει έργα της φιλοτεχνημένα με σινική μελάνη σε κινέζικο χαρτί. Όπως αναφέρει η ίδια στη συνέντευξη “Dialogo con Venia Dimitrakopoulou”, που έχει επιμεληθεί ο Matteo Pacini, που δόθηκε με αφορμή την έκθεση  “Selected works” – April/May 2016 η οποία διεξήχθη στην ARTESPRESSIONE Milan: «Επηρεασμένη από τις σπουδές μου στο θέατρο και τη μουσική, προσπαθώ να συνδυάσω τις εικαστικές τέχνες με τη μουσική και το θέατρο για να εναρμονίσω την αφήγηση με τις εννοιολογικές προσεγγίσεις σε ένα ενοποιημένο όλον που κατευθύνεται και στα συναισθήματα και στη διανόηση».

Ο Χρήστος Σανταμούρης γεννήθηκε το 1948 στην Τήνο, ενώ ζει και εργάζεται μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Σπούδασε στη Σχολή Σχεδίου και Γλυπτικής στην Τήνο, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο Παρίσι και από το 1988 εργάστηκε ως καθηγητής Χαρακτικής στην Ακαδημία καλών Τεχνών της Chaville. Έχει εκθέσει και έχει βραβευθεί στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Κορέα και την Κύπρο. Στα έργα που παρουσιάζονται στη Wopart Lugano περιλαμβάνονται ανάγλυφα χειροποίητα χαρακτικά (gaufrage), σχέδια και εικαστικά βιβλία. Μέρος της δουλειάς του είναι επηρεασμένη από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική, ενώ το σύνολο του έργου του διαπνέουν οι έννοιες της δημιουργίας, της αλλαγής, της αέναης πάλης για τη μετατροπή της ύλης σε πνεύμα, της πορείας και της συνεχούς βελτίωσης της ανθρωπότητας.

Η Θαλασσινή Δούμα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Perugia, στο Πανεπιστήμιο του Urbino και στο Ινστιτούτο Roberto Rosselini της Ρώμης. Ως φωτορεπόρτερ έχει καλύψει από το 1991 κρίσεις σε εμπόλεμες ζώνες καθώς και τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα σε αρκετές αποστολές, από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία έως τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Στη Wopart Lugano, παρουσιάζεται η σειρά φωτογραφιών με τίτλο Lines η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη και αποτελεί μέρος της τριλογίας “Journey in the Labyrinth” που εκτέθηκε το 2017 στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Όπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Lorenzo Canova, «στον κύκλο Lines, το εξωτερικό μεταλλικό φινίρισμα, τα κρύσταλλα και ο φωτισμός, συνθέτουν ένα συσχετισμό αντανακλάσεων και αντικατοπτρισμών, σε μια περαιτέρω διαστολή της προοπτικής που ανοιγοκλείνει σε ένα συνεχές παιχνίδισμα που απασχολεί όλα τα πεδία της όρασης, δια μέσου της ασταθούς γεωμετρίας της και της ανεπαρκούς χωρητικότητας». 

Τέλος, ο εικαστικός Χρήστος Γιαννάκος είναι διαχειριστής του ιδρύματος πολιτισμού Xotaris στις Αρχάνες της Κρήτης. Το ίδρυμα συλλέγει και εκθέτει χαρακτικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εκδίδει μοναδικά και χειροποίητα βιβλία τέχνης και συμμετέχει σε πολλές διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Ασία διατηρώντας σταθερή συνεργασία με ξένους καλιτέχνες και ιδιαίτερα με την Italian association ex libris. Στη Wopart Lugano, ο Χρήστος Γιαννάκος παρουσιάζει εικαστικά βιβλία δικής του επιμέλειας και έκδοσης που αποτελούνται από μοναδικά χσαρακτικά ξένων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2018