«Η ποίηση είναι η ουλή της πληγής» | Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ & Νατάσα Μεταξά | 23.3.2017
Δύο ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 στις 19:00, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και οι εκδόσεις Καστανιώτης, τιμούν την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ και σας προσκαλούν στον καινούργιο χώρο My art box by technohoros σε μία αναπάντεχη συνάντηση της ποιήτριας με την εικαστικό Νατάσα Μεταξά.
Με γνώμονα το ποιητικό έργο της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ και όχημα τη ζωγραφική δεινότητα της Νατάσας Μεταξά, δυο γυναίκες διαφορετικής γενιάς αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια όπου η ποίηση συνυπάρχει με τις εικαστικές τέχνες και οι λέξεις μεταπλάθονται σε εικόνες. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματα της και η ζωγράφος θα παρουσιάσει το πορταίτο της ποιήτριας.
Παράλληλα, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εκτιμώντας τη σχέση ανάμεσα στην εικαστική έκφραση και τον γραπτό λόγο, φιλοξενεί την έκθεση χαρακτικής Ex – libris “Eva – La Donna Eterna” της Ιταλικής Ένωσης Ex-libris (Associazone Italiana ex libris).
Η ζωγράφος Νατάσα Μεταξά αναφερόμενη στη σχέση ποίησης και ζωγραφικής δηλώνει: «Διαβάζω ποίηση από πολύ μικρή ηλικία. H ποίηση με έχει επηρεάσει πολύ και πίσω από κάθε έργο μου, πάντα σιγοψιθυρίζω κάποιο ποίημα. Για μένα η ποίηση αποτελεί αισθητική επιλογή. Θα τολμούσα να πω πως ενυπάρχει ως ηθική και αυτή η αισθητική ηθική καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπω ένα έργο τέχνης και τον τρόπο που δημιουργώ.
Η ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ έχει συντροφεύσει πολλές στιγμές της ζωής μου. Άλλοτε λειτούργησε σαν γιατρικό, άλλοτε μέσα από τον τρόπο που συνταίριαζε τις λέξεις με βοήθησε να καταλάβω τη ζωή, άλλοτε άνοιξε παράθυρα και πόρτες στην φαντασία μου και με έκανε να ονειρευτώ.
Την κ. Ρουκ ως άνθρωπο την γνώρισα αρχικά μέσα από φωτογραφίες της. Πηγαίνοντας στις παρουσιάσεις των ποιητικών συλλογών της γοητεύτηκα απο την αύρα της, την φωνή και τον τρόπο που απαγγέλει τα ποιήματά της. Τόσο πολύ μου αρέσει, που όταν πια διαβάζω τα ποιήματά της, είναι σα να τα ακούω μέσα στο μυαλό μου από τη δική της τη φωνή.
Αυτό το πορτραίτο είναι ο ελάχιστος τρόπος με τον οποίο μπορώ να εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμηση που έχω για αυτήν τη γυναίκα, ως προσωπικότητα. Θέλησα να αποτυπώσω και να μοιραστώ μαζί σας αυτό το απέραντο και ζεστό χαμόγελο, τη ματιά που λαμπυρίζει εφηβεία και αυτό που με έμαθε μέσα από την ποίησή της ότι «Το ποίημα είναι η ουλή της πληγής» όπως είχε δηλώσει η ίδια σε μία συνέντευξή της».
Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).
Πρωτοδημοσίευσε το 1956 στην «Καινούρια Εποχή». Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες.
Το 1984 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2000 το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.
Το μεταφραστικό της έργο επικεντρώνεται στην ποίηση. Έχει εκδώσει περίπου είκοσι ποιητικές συλλογές.
Η Νατάσα Μεταξά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti di Firenze στο εργαστήριο Pr. Luca Farulli, στο School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη σαν short term student, ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Ν. Κεσσανλή και Δ. Μυταρά και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Θ. Εξαρχόπουλου. Έχει πραγματοποιήσει εφτά ατομικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ε
«Μνήμες ασθμαίνουσες- Souvenirs à bout de souffle» | Έκθεση Ελωίζου Θεμιστοκλέους στο Παρίσι
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος με το πρόγραμμα της «Εκτός των τειχών» μας ταξιδεύει στο Παρίσι!
Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 18.30, ο Τεχνοχώρος της Ακρόπολης και η γκαλερί Desmos στο Παρίσι, μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Ελωίζου Θεμιστοκλέους με τίτλο «Μνήμες ασθμαίνουσες- Souvenirs à bout de souffle». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Desmos, 14 rue Vandamme, στο Montparnasse, Paris και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Απριλίου 2017. Τα γλυπτά και ζωγραφικά έργα που παρουσιάζονται έχουν ως κέντρο και οδηγό τους τον άνθρωπο και την διαρκή του πάλη με τη μνήμη και το παρελθόν του.
Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Ηρώ Κατσαρίδου, «επίκεντρο της δουλειάς του Θεμιστοκλέους είναι διαρκώς ο άνθρωπος, ένα θέμα που πραγματεύεται με σχολαστικότητα και επιμονή επιστρατεύοντας τόσο τη γλυπτική όσο και τη ζωγραφική. Στις ανθρώπινες μορφές του, γλυπτές και ζωγραφικές, επιχειρεί να καταστήσει ορατή την υλικότητα του έργου τέχνης: χειρονομιακή πινελιά και παχιά πάστα στη ζωγραφική· ετερογενή υλικά όπως γύψος, άμμος, ξύλο και σίδερο στη γλυπτική του. Μία υλικότητα, όμως, που δεν διστάζει να επενδύσει με έντονη πνευματικότητα, που εντοπίζεται πρωτίστως στην εξαΰλωση και εκμηδένιση των μορφών του. Στη γλυπτική, σώματα άλλοτε συμπιεσμένα και «φαγωμένα» από τον χώρο και άλλοτε εγκλωβισμένα σε πλαίσια ορατά και αόρατα. Και από την άλλη, στη ζωγραφική, πρόσωπα άυλα, σχεδόν διάφανα, «χτισμένα» με τη λογική του γλύπτη μέσα από συχνά μονοχρωματικές κλίμακες».
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζιμούρτας τονίζει ότι «παλεύουμε με τις μνήμες γιατί δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε το αύριο. Μπορεί να’ ναι κι έτσι, αλλά για τον Ελωίζο, το σώμα αποτελεί και ένα είδος βιολογικής μνήμης, ένα ζωντανό αρχείο της εμπειρίας του παρελθόντος.
Τα όρια της γνώσης μας είναι τα όρια της εμπειρίας μας. Είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος την εμπειρία του. Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους πραγματεύεται αυτήν την αρχή».
Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους γεννήθηκε το 1980 στην Πάτρα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής έλαβε από τον πατέρα του, Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, γλύπτη και ζωγράφο με σημαντική συμβολή στα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά την καλλιτεχνική του ματιά.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης κοντά στον Γιώργο Τσακίρη από όπου αποφοίτησε το 2007. Περισσότερα από 10 χρόνια διευθύνει και διδάσκει στα εργαστήρια ζωγραφικής «Θεμιστοκλέους» στην Πάτρα και το Αίγιο, που εισάγουν κάθε χρόνο δεκάδες φοιτητές στις Ανώτατες σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας.
Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα.
Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι.
Χορηγοί επικοινωνίας στην Ελλάδα είναι οι art22, globalview και culture now.
Τη βραδιά των εγκαινίων θα έχουμε κοντά μας τα αυγοτάραχα της εταιρίας Trikalinos.