Technohoros.org

Ask the flask Ι Καίτη Χαλιορή Ι 9.9.2014

logo_AtFΗ αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, στo πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων του project «World Water Museum» installation* της εικαστικού Καίτης Χαλιορή το οποίο προέβαλε μέσα από 4 δράσεις από το  2011 μέχρι το 2014 οργάνωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 την έκθεση με τίτλο «Ask the Flask».

Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας εικαστικής χρονιάς, με την  performance «Sisyphus and the Water Concern»και ορίστηκε ως σημείο συνάντησης η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που βρίσκεται πάνω στο ανενεργό πλέον κομμάτι της κοίτης του Ιλισού ποταμού, στο ύψος των Στύλων του Ολυμπίου Διός. Συμβολικά, από το σημείο που κάποτε έρεε ο Ιλισός, η Καναδή εικαστικός καλλιτέχνης Lorraine Beaulieu, ξεκίνησε τη “Σισύφεια” διαδρομή της προς την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, κυλώντας μία μεγάλη σφαίρα φτιαγμένη από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, την οποία κατασκεύασε η ίδια στο νησί της Ύδρας.  Μετά την ολοκλήρωση της performance και την άφιξη της σφαίρας στον Τεχνοχώρο,ακολούθησε ομιλία με θέμα «τέχνη και περιβάλλον» από τον καθηγητή Philippe Boissonnet, με τίτλο «A Human World to Be Constructed». 

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν τα έργα αλλά και το ψηφιακό υλικό του ομώνυμου διεθνούς διαδικτυακού Workshop Ask the flask, που είχε κεντρικό θέμα την λειψυδρία. Πρόκειται για ένα Workshop που πραγματοποιήθηκε μεταξύ σπουδαστών από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2014, με την συμμετοχή ομάδων από Αίγυπτο, Βραζιλία, Ελλάδα (5), Ηνωμένο Βασίλειο (2), Ιράκ, Καναδά, Κένυα (2) και Κολομβία.

Συμμετείχαν, με έργα τους σχετικά με το νερό, οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίησή του “Ask the flask” : Eugene Ankomah, Lorraine Beaulieu, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Δήμητρα Σιατερλή, Κατερίνα Φανουράκη.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι τρεις εκ των έξι καλλιτεχνών ήρθαν από το εξωτερικό όπου ζουν και εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για τις 5 ημέρες που διήρκεσε η έκθεση.

Η επιμέλεια του workshop και της έκθεσης είναι της Καίτης Χαλιορή.


*
Το “World Water Museuminstallation στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της υποβάθμισης, μόλυνσης και εξάντλησης του καθαρού, πόσιμου νερού στον πλανήτη. Αναδεικνύει εικαστικά αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας το νερό ως “μουσειακό είδος”. Η εγκατάσταση του νερού χτίζεται σταδιακά από τις συμμετοχές όσων εθελοντικά στέλλουν δείγματα νερού ποταμών και λιμνών από όλο τον πλανήτη. Τα δείγματα περνούν από  χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί στο κάθε ένα μία ξεχωριστή ταυτότητα και φυλάσσονται σε γυάλινα, πυρίμαχα, κωνικά φιαλίδια. Από κάθε δείγμα μέρος 100 ml αναμιγνύεται σε ξεχωριστό δοχείο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ανεβάζοντας σιγά-σιγά την στάθμη του ιδεατού “Νερού της Γης”. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και συνεχώς διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται από τα δείγματα νερού ποταμών και λιμνών που αποστέλλονται από όλα τα σημεία της υφηλίου. Παράλληλα με την εξέλιξη της εγκατάστασης το “World Water Museuminstallation διοργανώνει εκθέσεις, performances, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος της ενημέρωσης του κοινού.

Διάρκεια Έκθεσης:  9 – 13 Σεπτεμβρίου 2014

 

biografika_ask the flask
deltio_typou_ask the flask
invitation_ask the flask
AsktheFlask_presentation
Καίτη Χαλιορή_επιμελητικό κείμενο_Τεχνοχώρος
Καίτη Χαλιορή_Χρονικό_Ask_the_flask
Σίσυφος_Performance_Τεχνοχώρος

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

Untitled-1 αγια φωτεινη